در ایران سه بخش بورس وجود دارد که شامل بورس اوراق بهادار، بورس کالا و بورس انرژی است، اما بهصورت عامیانه وقتی حرف از بورس میشود منظور بورس اوراق بهادار است. معاملهگری در بورس، مقولهای محبوب است ولی انجام معاملهگری و یا سرمایهگذاری در بورس چیست؟ آیا بورس جایی برای تبادل کالاها و نامها و تعابیر غریب است؟ یا محلی برای چند برابر کردن سرمایه در کوتاهمدت؟ و یا حتی محلی برای تبخیر شدن و از بین رفتن سرمایه محسوب میشود؟
جهت آشنایی بیشتر با بورس و خرید و فروش سهام در بورس و رشد مالی سرمایهگذاران بورس، ادامه مطلب را مطالعه کنید.
با کلیک روی ثبت نام سجام به سایت مربوطه جهت ثبت نام و دریافت کد سجام هدایت خواهید شد.
برای دریافت راهنمایی در انتخاب کارگزاری و معرفی کارگزاریهای تایید شده کلیک کنید.
برای آشنایی بیشتر و آموزش استراتژی معامله در بازار بورس ایران به این بخش مراجعه کنید.
برای دریافت آخرین نسخه از ربات معاملهگر اتوماتیک بورس و آموزش استفاده از آن، کلیک کنید.
با ثبتنام در سامانه جامع اطلاعات مشتریان (سجام)، هر شخص حقیقی و حقوقی تنها با یکبار شناسایی و ثبت اطلاعات امکان برخورداری از کلیه خدمات بازار سرمایه را خواهد داشت و در هیچیک از مراجعات خود به نهادهای مالی اعم از کارگزاری، صندوقهای سرمایهگذاری، شرکتهای تأمین سرمایه و … نیاز به احراز هویت مجدد نیست. همچنین کلیه مطالبات و عایدی نقدی در بازار سرمایه به شمارهحساب اعلامشده در سجام، واریز خواهد شد.
ثبتنام و احراز هویت دو مقولهی جدا از هم هستند که برای فعالیت در بازار بورس ایران و همچنین دریافت و آزادسازی سهام عدالت باید هر دو مرحله را انجام داد تا در سامانه سجام عضو شوید. پس از تکمیل ثبت نام در سجام و دریافت کد پیگیری، احراز هویت به یکی از دو روش زیر قابل انجام است. در صورتیکه احراز هویت با موفقیت انجام شود، بعد از دریافت پیامک احراز هویت کد بورسی نیز در قالب پیامک ارسال خواهد شد.
تمامی افرادی که تصمیم به شروع فعالیت در بازار سرمایه را دارند ملزم به ثبت نام در سامانه سجام هستند. این فرایند از دو مرحله ثبتنام اینترنتی و احراز هویت جهت انجام احراز هویت تشکیلشده است.
پس از دریافت کد سجام نیاز به دریافت کد بورسی است.
همانند افتتاح حساب بانکی و دریافت شمارهحساب، در بازار سرمایه نیز یک کد به متقاضی تعلق میگیرد. در بازار سرمایه تمامی کارگزاریها زیر نظر سازمان بورس و اوراق بهادار فعالیت میکنند. وظیفه صدور کد بورسی به عهده کارگزاریهای معتبر و دارای تأییدیه بورس اوراق بهادار است. کد بورسی از حروف و عدد تشکیلشده که برای افراد حقیقی سه حرف اول نام خانوادگی بدون فاصله و پنج رقم که توسط سازمان بورس بهصورت تصادفی انتخاب میشود، تشکیل شده است و برای شرکتها و اشخاص حقوقی نیز، سه حرف اول نام شرکت بهصورت حروف جدا از هم و اعداد انتخابی، تشکیلشده است.
برای دریافت کد بورسی به یکی از نمایندگیها و شعب کارگزاریها مراجعه کرده و مدارک موردنیاز را ارائه دهید. امکان دریافت کد بورس از برخی کارگزاریها، بهصورت اینترنتی و غیرحضوری نیز وجود دارد.
مدارک موردنیاز جهت دریافت کد بورسی شامل:
استراتژی معاملاتی شامل مجموعهای از قوانین است که معاملهگر با توجه به شرایط، تجربه و آموختههای خود، اجرا میکند تا به موفقیت در معاملات برسد. این قوانین را استراتژی معاملاتی میگویند.
برای آشنایی بیشتر و آموزش استراتژی معامله در بازار بورس ایران روی لینک آموزش استراتژی کلیک کنید.
ربات معاملهگر، همان دستورات و قوانین استراتژی معاملاتی هستند که با همفکری برنامه نویسان و متخصصان بازارهای مالی ایجاد و برنامهریزی شدهاند. ربات بورس وظیفه اجرای دستورات استراتژی معاملاتی را در زمان مناسب با سرعتبالا دارد. اجرای دقیق دستورات و قوانین استراتژی، یکی از فاکتورهای مهم موفقیت در معاملهگری است و فقط یک ربات میتواند تمامی قوانین و دستورات مشخصشده را در زمان لازم و بهسرعت در هر ساعت از شبانهروز انجام دهد. استفاده از ربات معاملهگر سبب صرفهجویی قابلملاحظهای در وقت و انرژی میشود و چون استرس، طمع و ترس روی کارکرد آن تأثیری ندارد، میتواند در انجام دستورات معاملاتی عملکرد بهتری داشته باشد.
اکثر رباتهای معاملهگر و یا رباتهای دستیار موجود با برنامهی MQL4 و MQL5 تحت پلتفرم معاملاتی متاتریدر 4 و متاتریدر 5 نوشته شدهاند. با توجه به اینکه طبق قوانین سازمان بورس امکان انجام معاملات اتوماتیک در بورس ایران وجود ندارد لذا از ربات بورس میتوان بهعنوان دستیار و مشاور اتوماتیک بازار بورس استفاده کرد.
تیم برنامهنویس و تحلیلگر ما بر اساس استراتژی “خرید در کف و فروش در سقف” و “تایم فریمهای چندگانه” اقدام به تولید ربات بورس نموده است که روی تمامی نمادهای بورس، فرا بورس و بازار پایه قابلاجرا است. این ربات هر سهمی را که همزمان در سه تایم فریم ماهیانه، هفتگی و روزانه در محدودهی کف قرارگرفته باشد و از محدودهی کف به سمت بالا حرکت داشته باشد، بهصورت صدور سیگنال اعلام میکند. ربات بورس همچنین طی خطوط و نموداری که روی چارت هر نماد رسم میکند محدوده خرید، رشد، نگهداری و فروش را مشخص میکند و میتواند میزان سود کوتاهمدت چندروزه را نیز مشخص کند به این صورت که اگر سهم را در محدودهی کف خرید کنیم تا به محدوده ی فروش برسد انتظار چه میزان سود را داشته باشیم.
برای خرید ربات بورس ایران و آموزش استفاده، روی لینک ربات بورس کلیک کنید.
کارگزاری آگاه بهعنوان اولین شرکت در گروه شرکتهای آگاه، در بازار سرمایه و زیر نظر سازمان بورس اوراق بهادار تهران فعالیت میکند و در سالهای اخیر با رویکرد تجارت الکترونیک، غالب خدمات خود را بهصورت آنلاین ارائه میدهد. کارگزاری آگاه، یکی از بهترین کارگزاریهای ایران است.
کارگزاری فارابی، در سال ۱۳۸۷ فعالیت خود را آغاز کرده است و همواره پیشقدم در نوآوری و تغییرات بوده است. تیم خوشفکر و جوان فارابی توانسته نام این کارگزاری را در رده کارگزاریهای خوشنام ایران قرار دهد. همراهی با تکنولوژی و انعطاف پذیری و تغییرپذیری جز صفات این کارگزاری است.
کارگزاری آرمان تدبیر، خدمات بازارهای سرمایه و کالا را زیر نظر سازمان بورس اوراق بهادار تهران انجام میدهد. آرمان تدبیر در سال ۱۳۹۷، در رتبه ۵۱ کارگزاریها قرار داشت اما توانست جایگاه خود را به رتبه ۱۳ ارتقا دهد. این کارگزاری از مدیران جوان و خوشفکری بهره میبرد که نیاز بازار سرمایه را خوب درک میکنند.
کارگزاری مبین سرمایه، در سال ۱۳۸۷ با نام تجاری کارگزاری راهبرد کالای خاورمیانه، فعالیت خود را آغاز کرد و سپس به کارگزاری مبین سرمایه تغییر نام داد. اغلب فعالیتهای مبین، بر مبنای ارتباط متقابل با مشتریان است. مبین سرمایه، جزو کارگزاریهای جوانپسند و آینده دار ایران است.
کمترین مبلغی که میتوان با آن سهم خرید و در بازار بورس سرمایهگذاری کرد، مبلغ پنج میلیون ریال یا پانصد هزار تومان (خرداد 1400) است. این مبلغ قبل از سال 99 صد هزار تومان بود و بعد از تصویب سازمان بورس این به پانصد هزار تومان افزایش یافت.
هر شخص میتواند در بازار بورس به فعالیت و معامله بپردازد. داشتن کد بورس و ثبتنام سجام لازم است. با تکمیل ثبتنام در سامانهی سجام و ثبتنام در یکی از کارگزاریها و تکمیل مدارک موردنیاز میتوان شروع به معامله کرد.
کارگزاریها مؤسساتی هستند که ارتباط بین مردم و سازمان بورس را برقرار میکنند و خدماتی را در این خصوص به ارائه میدهند. کارگزاریها باید مورد تائید سازمان بورس و اوراق بهادار باشند.
بله، میتوان همزمان در چندین کارگزاری حساب داشت و معامله کرد اما امکان فروش سهام فقط در یک کارگزاری وجود دارد که به آن کارگزار ناظر میگویند.
برای جلوگیری از ریزش یا افزایش بیشازحد و ناگهانی، حداقل یا کف مجاز و حداکثر یا سقف مجاز و برای نوسانات بازار در نظر گرفته میشود.
معاملات از روز شنبه تا چهارشنبه و از ساعت ۹ صبح تا ۱۲:۳۰ ظهر انجام میشوند. البته بازار از ساعت ۸:۳۰ باز میشود و میتوانید سفارش ثبت کنید اما معاملات از ساعت ۹ صبح آغاز خواهند شد. این شرایط در همهی ایام سال، بهجز پنجشنبه و جمعه و تعطیلات رسمی ادامه دارد.
سامانه جدیدی که برای معاملات شروع به کارکرده است، هر یک از نمادهای معاملاتی را تحت نظر یک کارگزار قرار میدهد. به این کارگزار، کارگزار ناظر میگویند. درنتیجه، تعداد سهام هر نماد معاملاتی فقط از طریق کارگزار ناظر فروخته میشود. ولی برای خرید میتوان از طریق همه کارگزارها اقدام کرد. ممکن است برای نمادهای معاملاتی مختلف، کارگزارهای مختلف داشته باشید.
پرتفو، پرتفوی یا Portfolio مجموعهای از داراییها و سهامی است که یک فرد خریداری کرده است. با تشکیل این سبد، ریسک غیر سیستماتیک کاهش مییابد. وقتی چند نوع سهم را خریداری کرده باشید، خطر ضرر خود را کاهش میدهید. درواقع سود یک سهم میتواند ضرر یک سهم دیگر را جبران کند.
بورس چندین شاخص دارد و هرکدام وضعیت بازار را از زوایای مختلف بررسی میکند. شناختهشدهترین شاخص، شاخص کل است. این شاخص نشاندهندهی میانگین بازدهی سرمایهگذاران در بورس است.
قیمت اسمی مبلغی است که در اساسنامه شرکتها درج میشود ولی سهام با این ارزش خریدوفروش نمیشود. حجم عرضه و تقاضا و نیز بازده فعالیت شرکت عدد خریدوفروش سهم را مشخص میکند.
اوراق بهادار یک نوع دارایی مالی یا نامشهود است. برگههایی که ارزش مالی دارند و شما میتوانید آن را خریدوفروش کنید. قابلیت نقلوانتقال دارد و دارنده آن دارای حقوحقوق مشخص است. انواع اوراق بهادار عبارتاند از: اوراق صاحبان سهام، اوراق بدهی و اوراق مشتقه.
وقتی یک شرکت از محل تجدید ارزیابی داراییها یا سود انباشته افزایش سرمایه میدهد، تعدادی سهام به سهم سهامداران اضافه میشود. به این تعداد سهم که به خاطر افزایش سرمایه تعلقگرفته است، سهام جایزه میگویند. تعداد این سهامی به درصد افزایش سرمایه ارتباط دارد.
سهام عادی یک نوع اوراق بهادار است که نشاندهنده مالکیت و ادعای دارنده آن بر بخشی از یک شرکت، درآمد و دارایی آن است. دارندگان سهام عادی میتوانند در مجامع و جلسات و در رأیگیری و انتخاب اعضای هیئتمدیره شرکت داشته باشند و اگر سود بین سهامداران تقسیم شود، آنها هم بخشی از آن سود را دریافت خواهند کرد. درواقع سهامداران عادی با انتخاب هیئتمدیره و حق رأی در مجامع، سیاست شرکت را تعیین و بر شرکت خود، کنترل دارند.
زمانی که افزایش سرمایه اتفاق میفتد، به نسبت آن سهام جدید عرضه میشود. در واقع تعداد سهام شرکت افزایش مییابد تا تعداد سهام با سرمایه منطبق شود. زمانی که تعداد سهام افزایش یابد مسلماً از درصد مالکیت سهامداران فعلی کاسته میشود اما آنها انتظار دارند به دلیل وفاداری، در اولویت خرید این سهام قرار گیرند. شرکت هم این کار را انجام میدهد. حق تقدم درواقع یعنی سهامداران فعلی یک شرکت نسبت به خرید سهام جدید عرضهشده در اولویت هستند.
سهام ترکیبی یا ممتاز نوعی از سهام مانند اوراق قرضه است که سود ثابتی میدهد و این ویژگی دارای سهام عادی و اوراق قرضه است، این نوع سهام فاقد زمان سررسید است و هزینه مالیاتی است و به دلیل پرداخت سود ثابت جز اوراق بهادار محسوب میشود.
اگر هنگام خرید سهام شرکتی نام مالک یا در اصل خریدار در ورقه سهم یا در دفتر سهام شرکت، ثبتشده باشد به آن سهام بانام میگویند اما اگر اسم فرد ثبت نشود و تنها برگهی سهام را به خریدار بدهند، به آن سهام بینام میگویند. سهام بینام در وجه حامل صادر میشود که البته قابلیت انتقال دارد. بانام بودن سهام امکان ارتباط میان شرکت و صاحبان سهام را آسانتر میکند.
اگر درازای خرید سهام شرکتی پول نقد پرداخت کنید سهام نقدی و درصورتیکه برای خرید بهجای پول نقد از دارایی دیگری مثل زمین، ملک و … استفاده کنید، سهام غیر نقدی محسوب میشود.
نسبت P/E نشاندهنده انتظارات سرمایهگذاران از بازدهی آینده است. منظور این است که یک سرمایهگذار به ازای دریافت ۱ ریال بازدهی، چند ریال حاضر است که پرداخت کند.
رقیق شدن سهام (Stock Eilution) کاهش درصد سهام مالکان در اثر ارزشگذاری جدید یک شرکت است. افزایش تعداد سهم میتواند به دلیل مواردی مانند افزایش سرمایه، عرضه عمومی سهام و… باشد. اقلام غیرمترقبه (Extraordinary Items) نیز اقلامی با اهمیت و بسیار غیرمعمول است که منشأ آن رویدادهایی خارج از فعالیتهای عادی شرکت است.
“سود هر سهم” (Earnings Per Share) که بهاختصار EPS گفته میشود، برابر با نسبت سود یک شرکت به تعداد سهام عادی در دست سهامداران آن است. عدد حاصل، بهعنوان شاخص سودآوری یک شرکت مورداستفاده قرار میگیرد. هرچه EPS یک شرکت بالاتر باشد، سودآوری بیشتری خواهد داشت.